Ceny potravin v roce 2022 se výrazně zvýšily. A jelikož právě potraviny musí kupovat úplně všichni, dotklo se zdražování zejména v případě základních potravin úplně všech. Příčinou je nárůst inflace, který v ČR patří k nejvyšším. Lze vůbec při nákupu potravin ušetřit? Jak?

Šetřit při nákupu potravin může být snazší, než jste předpokládali. Držte se několika následujících pravidel, která možná oceníte v každé době, ať už je levno nebo draho. 

  1. Pište si nákupní seznam. Držte se ho a nekupujte nic, co opravdu nepotřebujete. 
  2. Plánujte, co budete vařit, dopředu. Na týden, 14 dní, měsíc. Nekupujte víc, než spotřebujete.
  3. Dělejte větší pravidelné nákupy.
  4. Sledujte online letáky se slevovými nabídkami.
  5. Kupujte především základní suroviny, ne drahé polotovary.
  6. Přednost dávejte sezónním a lokálním “českým” potravinám, odpusťte si drahou exotiku.
  7. Nakupujte v akci ve větším množství potraviny, které lze skladovat dlouho.
  8. Nenakupujte hladoví.

Plánujte “menu” na celý týden i déle

Vymyslete si jídelníček na týden dopředu. Od snídaní, přes svačiny, obědy až po večeře. Od pondělí do pátku podle toho, jak se stravujete doma. Na základě toho si sepište nákupní seznam včetně množství surovin. Ušetříte a navíc se vyhnete plýtvání. 

Držte se pevně nákupního seznamu

Dělejte pravidelné a větší nákupy.  Vymezte si na nákup jedno odpoledne v týdnu. Vyhýbejte se nesystematickému nakupování stylem “tohle také možná sníme”. V případě malých nákupu se soustřeďte pouze na čerstvé potraviny – pečivo, zeleninu a ovoce. Naučte se ignorovat slevy na potraviny a zboží, které opravdu nepotřebujete. 

Sledujte slevové letáky

Využívejte akční nabídky a slevy “vašich” obchodů s potravinami. Většina obchodů má vlastní mobilní aplikace, které obsahují i letáky. Případně existují aplikace, které všechny slevy shromažďují na jednom místě. Ve slevách můžete základní potraviny nakoupit za výrazně nižší ceny. Pozor ale na levné zbytečnosti!

Vyhýbejte se hotovým produktům a kupujte základní suroviny

Hotové produkty sice usnadní práci a ušetří vám čas při vaření, ale jsou dražší a navíc ne vždy zdravé. Vaření a příprava jídel ze základních surovin vychází nejen levněji, ale především je to zdravější. Choďte méně do restaurací a alespoň část jídel si chystejte i do práce.

Příklad: Spočítejte si cenu za 100 gramů hotového tvarohového krému, jako je Pribináček, Matylda, Smetánek, Lipánek, Bobík a další. Stejné množství domácího krému z tvarohu, smetany, cukru a vanilkového cukru vás vyjde až o polovinu levněji.

To samé platí o pomazánkách, salátech a ostatních polotovarech, které doma jen ohřejete. Hotová jídla z obchodu vychází až na trojnásobek ceny, na níž se můžete dostat při domácím vaření. 

Upřednostňujete sezónní a lokální potraviny

Sezónní ovoce a zelenina je levnější a navíc čerstvější a kvalitnější. V akci se nebojte nakoupit větší množství a doma je zpracujte různými způsoby, aby vám vydrželo déle – sušte, zavařujte, vyrábějte domácí džemy a sirupy. Využívejte samosběry. 

Trvanlivé věci nakupujte v akci ve větším množství

Jedná se o těstoviny, luštěniny, rýži, oleje, konzervované potraviny a omáčky a případně další jídla, která se mohou skladovat několik týdnů i měsíců. Tyto potraviny se vyplatí kupovat v akčních nabídkách a ve větším množství. Platí to také pro potraviny, které lze zmrazit. Do mrazáku můžete strčit maso, pečivo i máslo. Také se hodí mít v mrazáku mraženou zeleninu a ovoce. Vytvoříte si tak zásobu potravin, s jejichž pomocí vždy připravíte něco chutného.

Kdy si vzít půjčku na jídlo?

Půjčka na jídlo může mít opodstatnění. Jakmile příjem klesne pod určitou mez, třeba vinou ošetřování dlouhodobě nemocného partnera či dítěte, nezbude v daný měsíc dost prostředků k uhrazení všech účtů i potravin. 

Tehdy se může hodit krátkodobá půjčka na jídlo, ideálně v podobě první půjčky zdarma. Půjčku vrátíte z příští výplaty. I malá půjčka vám může pomoci překlenout několik náročnější dní bez peněz. Musí však jít pouze o výjimečné řešení bez prodlužování splatnosti. Vytrvalé zadlužování finanční problémy pouze stupňuje.

Existují ale i jiné způsoby, jak nákup uhradit později. Někteří online prodejci potravin, například Rohlík.cz, Košík.cz nebo Foodora (bývalé DámeJídlo.cz) nabízejí odložené platby i u potravin

Samozřejmě je vždy lepší mít vlastní finanční rezervy, než se při každém výpadku peněz zadlužovat a stresovat se, zda zvládnete i malou půjčku vrátit. Sankce jsou u tohoto typu malých půjček vysoké.

Nebojte se požádat o pomoc

Nemít na jídlo patří k situacím, které si nepřeje zažít nikdo z nás. Spousta rodin s jedním příjmem nebo nízkými příjmy žije od výplaty k výplatě a doslova obrací každou korunu. 

Nacházíte-li se v tíživé finanční situaci, požádejte o pomoc. Sociální odbor vám sdělí, na jaké státní příspěvky máte nárok, a jak je vyřídit. Další pomoc můžete získat v rámci programu ObědyProDěti.cz nebo od nadací, které pomáhají rodinám ve tísni.