Loňský rok se nesl ve znamení zdražování. Ani letošní rok neslibuje změnu k lepšímu. Není divu, že lidé intenzivněji přemýšlí nad možnostmi úspor a financemi obecně. Zjistěte, jak stávající situaci lépe zvládnout, jak snížit stále výdaje a kde všude můžete ušetřit. Na závěr vám poradíme, jak si vybrat takovou půjčku, aby vám v nouzi pomohla a nezruinovala rodinný rozpočet.

Zásadní je přehled nad příjmy a výdaji

První krok, který byste měli udělat, je sepsání seznamu všech aktuálních příjmů a výdajů. Zjistíte tak, za co utrácíte.  Jakmile výdaje uvidíte na papíře, zamyslete se, zda všechny peníze utrácíte za důležité věci. Určitě narazíte na zbytečné výdaje, které lze je škrtnout nebo alespoň snížit. V dobách jako jsou ty současné je to efektivní krok.

Je dobré být precizní a výdaje vypsat podrobně. Nicméně nejdůležitější je získat orientační přehled nad výdaji. Začněte od nezbytných a největších výdajů, jako jsou nájem, hypotéka, energie, potraviny, a postupně se propracujte k menším a zbytným výdajům. Jestliže rozpočet sdílíte s partnerem, měli byste se kontroly rodinného rozpočtu účastnit oba.  

Cílem by měl být přehledný rodinný rozpočet, z něhož bude jasně vyplývat, kam vaše příjmy odchází, a kolik si odkládáte stranou na horší časy. To, co zbude, může jít na zábavu a jiné méně potřebné věci a koníčky. 

Omezte nákupy a přestaňte plýtvat jídlem

Dalším způsobem, jak ušetřit, je přestat plýtvat jídlem. Nenakupujte jídlo náhodně. Připravte si menu na celý týden dopředu a nakupujte dle připraveného seznamu. Využívejte akční nabídky a slevy u těch potravin, které lze mít v zásobě uložené na dlouhou dobu (rýže, těstoviny, maso v mrazáků a další).

Jezděte na nákupy méně častěji a nakupujte ve velkém. Ušetříte nejen jídlo, ale i za pohonné hmoty. Vařte si doma častěji, připravujte si jídlo do práce a méně navštěvujte restaurace. Domácí vaření vás vyjde až několikanásobně levněji a navíc uděláte něco pro své zdraví, když budete mít svůj jídelníček pod kontrolou.

Naučte se šetřit energie a vodu

Velkému zdražování se nevyhnuly zejména energie, jak elektřina, tak i plyn. Zde je velký proto prostor pro úspory. Zhasínejte v místnostech a vypínejte zbytečné žrouty energií. Ušetřit můžete u topení jen snížením teploty na 20 až 21 °C. Na chodbě a v ložnici ještě méně.

Ušetřit můžete také v rámci vody. Neplýtvejte. Místo večerní vany je úspornější sprchování. Do varné konvice napouštějte pouze takové množství vody, kolik skutečně potřebujete. Používejte myčku místo každodenního mytí nádobí ve dřezu pod tekoucí vodou. Zkontrolujte všechna zařízení, opravte kapající kohoutky či protékající záchod a podobně. 

Jezděte méně autem, používejte MHD a choďte více pěšky

Nahraďte automobil MHD, nebo ještě lépe choďte pěšky nebo jezděte na kole. Ušetříte a zlepšíte si kondici a zdraví. Provoz automobilu, který navíc používá jedna a občas dvě osoby je několikanásobně dražší než jízda autobusem, tramvají či vlakem. 

Ne vždy je to možné například díky špatnému pokrytí spojů. V takovém případě se automobilu zřejmě nevyhnete. Máme pro vás malý tip. Využívejte chytrou navigaci a vybírejte si nejkratší trasu. Kvalitní navigace i na kratších cestách ušetří několik kilometrů každý den.

Je-li nutná půjčka, dodržujte zásady bezpečného půjčování

Dobrá půjčka vám pomůže, se špatnou zahučíte do dluhů. Důležité je vybrat férového poskytovatele. Banka je jistota u nebankovních se ujistěte, že je dle nařízení zákona držitelem licence od ČNB. Každý poskytovatel půjčky by měl kontrolovat bonitu žadatele. Chrání sebe i žadatele před předlužením.

U půjčky vždy zjistěte nejen úrokovou sazbu, ale především RPSN a celkovou cenu, kterou za půjčku zaplatíte. Čím menší je RPSN, tím je půjčka výhodnější a levnější. Sledovat byste měli taktéž ostatní podmínky. Například flexibilní půjčka vám umožní změnit výši či datum splátek, pokud vás překvapí neočekávané výdaje či jiná nepříjemná životní situace.

Dbejte na ochranu a sjednejte si pojištění půjčky

Pojištění půjčky poskytujte ochranu při ztrátě schopnosti splácet. Ta může nastat tehdy, přijdete-li o zaměstnání, budete dlouhodobě nemocní a podobně. Není to ale zadarmo. Poplatek za pojištění se hradí spolu s měsíční splátkou půjčky a náklady se rozprostřou do celého období splácení.

Půjčujte si vždy bezpečně

Pokud po půjčce sáhněte, vždy se přesvědčte, že splácení vybrat půjčky nijak neovlivní  váš rodinný rozpočet. Půjčku byste si měli brát pouze na nezbytné věci důležité pro váš život, nikoliv zábavu. V žádném případě si nepůjčujte na dovolené, drahé telefony a elektroniku, značkové oblečení ani jiné dárky.  Tak docílíte toho, že vám půjčka pomůže a nebude představovat zátěž pro rozpočet.