Proč řešit finance na dovolenou dopředu, a jak v souvislosti s dovolenou plánovat rodinný rozpočet na celý rok? Co dělat, když nestihnete našetřit, ale přesto vysněnou dovolenou nutně potřebujete? Jak s tím souvisejí zásady bezpečného půjčování? Odpovědi na tyto otázky a další rady spojené s bezpečným financováním letní dovolené najdete níže.

Proč je důležité řešit finance na dovolenou s předstihem

Z čeho zaplatíte letní dovolenou? Tuto otázku byste si měli položit nejlépe ihned po skončení aktuální dovolené, nejpozději v lednu dalšího roku, kdy se na nákladnější letní dovolenku chystáte. 

Proč tak brzy? Přece abyste se kvůli radovánkám a relaxu od práce nemuseli stresovat ohledně peněz, nebo se dokonce zadlužovat. Na první pohled se to nezdá, ale každý dluh znamená psychickou zátěž a to zejména v dobách, kdy jsou rodinné rozpočty napjaté z důvodů vysoké inflaci a zdražování, a navíc s vědomím, že ceny zatím klesat nebudou.

Jak promítnout finanční přípravu na dovolenou do rodinného rozpočtu

Abyste dokázali na dovolenou našetřit dostatek peněz, vyčleňte v rámci svého spoření „obálku“ navíc. Obálku s názvem “dovolená”, na níž až do placení dovolené nebudete sahat. Pokud ji založíte v rámci svého spořicího účtu se zhodnocením náležejícím k nejvyšším na trhu, tím lépe pro vás. 

Jak s rozpočtem na dovolenou začít? Propočítejte si měsíční částku, kterou musíte odložit, abyste do placení dovolené nashromáždili dost financí a podle toho začněte odkládat. Dobře uděláte, budete-li se odkládat o trochu více, abyste si dovolenou patřičně užili. 

Vytvořte si rodinný rozpočet na celý rok

Pravděpodobně bude potřeba provést menší revizi rozpočtu, abyste mohli odkládat dost na celou na dovolenou. V rozpočtu byste měli mít zachyceny povinné a nepovinné výdaje. A peníze na dovolenou „tahat“ z rozpočtu pomocí škrtů ve výdajích nepovinných, nebo úpravy částek u výdajů povinných. 

NÁŠ TIP: Které výdaje se dají považovat za povinné a které za nepovinné? O tom se dočtete zde.

Vyplatí se investovat peníze určené na dovolenou. Jak?

Přemýšlíte, zda peníze uložené stranou, neinvestujete? Spoření formou investice na několik měsíců nemá valný smysl a efekt. Investování představuje dobrou cestu k tvorbě finanční rezervy, ovšem na několik let dopředu. 

Nepočítejte s tím, že se vám za několik měsíců podaří na investici vydělat vysoké zhodnocení. Stát se to může, ale rozhodně se nejedná o pravidlo. Navíc na rozdíl od účtů v bance investice nejsou nikdy pojištěny a zisk není garantovaný. O investované peníze v krátkém horizontu můžete snadno přijít.

Co když zjistíte, že naspořit peníze na dovolenou nedokážete?

Jestliže už jste s rodinným rozpočtem na celý rok provedli všechna možná kouzla, ale stále se nedaří „vyčarovat“ dostatečně vysokou částku, která by stačila na pěknou dovolené, máte ještě 3 možnosti:

  1. Vybrat levnější dovolenou (např. v ČR nebo penzion u moře vyměnit za kemp).
  2. Letošní dovolené se vzdát a pomalu šetřit na další rok.
  3. Vybrat půjčku, která vás příliš nezatíží: bude patřit k nejlevnějším a ještě nabídne dobrou flexibilitu splácení.

Je půjčku na dovolenou dobrý nápad?

Obecně se nedoporučuje zadlužovat kvůli dovolené. Jedná se o obecné pravidlo, které nemusí platit vždy. Některým lidem dovolená přináší natolik velký užitek (psychický i zdravotní), že se jim dokonce i půjčka na dovolenou nemusí vymstít. Ovšem pouze za dodržení přísných podmínek:

  • důkladný průzkum trhu, porovnání a výběr vhodné půjčky, která nezatíží celoroční rodinný rozpočet,
  • zodpovědné splácení a střídmý život, který umožní bezpečně a řádně hradit měsíční splátky.

Užitečný tip na závěr

Začnete-li s odkládáním peněz na dovolenou a přísnějším rodinným rozpočtem včas, vymaníte se z potřeby zadlužovat se na dovolenou. Chce to disciplínu a perfektní přehled o rodinných financích. Že je to složité? Nikoliv. Jen odpovědné a bezpečné.