Některé dárky byly prostě neodolatelné a nešlo je nekoupit. Přestože jste na ně neměli, takže se to bez půjčky či dokonce půjček neobešlo. Zatímco vánoční nadšení pominulo a radost z obdarování je dávno prožitá, dluhy zůstaly. Na vás je teď, abyste si s nimi poradili co nejlépe. Máme pro vás hned několik tipů, jak se splácením vánočních dluhů vyrovnat.

Vstoupili jste do nového roku s novými dluhy?

Probuzení do nového roku může být s vánočními půjčkami docela tvrdé. Zejména letos, kdy nadále pokračuje trend zdražování energií, vody, potravin a dalšího zboží základní potřeby.  Nevěšte hlavu, každá situace má řešení. Jen se k ní musíte postavit čelem a s rozvahou.

Výši splátek nastavujte s rozumem

Jestliže máte splácet jednu vánoční půjčku, ale cítíte, že jste to s nastavením výše splátek přehnali, co nejdříve kontaktujte svého poskytovatele. Požádejte jej o snížení splátek a rozložení úvěru do delšího období. Většina nebankovních společností i některé banky, vám ochotně vyjdou vstříc. Ochotněji těm, kdo se ještě nedostali „do skluzu“.

Bez větších průtahů vám sníží měsíční splátky, v některých případech bez poplatku za administraci. Některé nabízí odklad splátek. Ten využijte jen v případě, že v daném měsíci bude problém odeslat jakoukoliv výši splátky.

Rozklad půjčky do delšího období pomocí snížení splátek nebo jejich odkladu je vždy levnější než další úvěr na splácení půjčky současné. A především bezpečnější!

Nezapomínejte přitom, že každá žádost o snížení či odklad splátek se zapisuje do dlužnických registrů. To samo o sobě není problémem. Ovšem jakmile budete žádat o refinancování nebo konsolidaci (viz níže), už vám záznam v registrech hovořící o snižování, či dokonce odkladu splátek, může přitížit.

Drahou půjčky refinancujte a ušetřete

Možná jste si otevřeli srovnání půjček a zjistili jste, že stejný úvěr, který jste začali splácet, byste jinde vyšel o dost levněji. Zachovejte klid. I nepříjemný fakt, že jste kývli na příliš drahou půjčku, může mít snadné řešení. 

Zkuste půjčku refinancovat a přejít k novému a levnějšímu poskytovateli. Vyhoví vám, pokud nejste v prodlení s žádnou splátkou a prokážete dostatečnou bonitu. Nejenže ušetříte na splátkách, ale ještě si zajistíte stabilnější osobní či rodinný rozpočet. Než se do refinancování pustíte, zjistěte si případný poplatek za předčasné splacení původní půjčky.

Více půjček konsolidujte a ušetřete na úrocích i poplatcích

Máte od ledna splácet více půjček najednou? Nastavit a kontrolovat několik plateb každý měsíc je otrava a nákladné. Pomoci by v tomto případě mohla dobře provedená konsolidace. Jinými slovy sloučení vašich současných úvěrů do jednoho nového a levnějšího.

Co potřebujete ke konsolidaci půjček? Jednak vyčíslení doplatku na všech právě splácených úvěrech, jednak čistý štít. Co to znamená? Aby sloučení půjček mohlo projít, nesmíte být v prodlení s žádnou splátkou u úvěrů, jež chcete konsolidovat. Dostatečná úvěruschopnost je samozřejmostí.

Poznejte všechny výhody splácení

Především u větších úvěrů je velkou výhodou, pokud si jejich parametry můžete trochu přizpůsobovat v čase. Třeba změnit si v daném měsíci datum splatnosti nebo výší splátky podle toho, jak vám to sedí. Samozřejmě zdarma a bez záznamu v registrech dlužníků.

Na současném trhu najdete půjčky, kde je taková flexibilita samozřejmostí. Není jich sice mnoho, ale existují. Poskytují je banky i nebankovní úvěrové společnosti. Pokud vaše současná půjčka změny ve splácení nepovoluje, refinancujte ji na flexibilnější variantu. Zejména v roce 2023 se flexibilita splácení může hodit.  

Malé shrnutí na závěr

Je vaše půjčka drahá či jinak nevýhodná? 

Refinancujte půjčku nebo konsolidujte více půjčky na levnější úvěr. Pozor na poplatek za předčasné splacení původních úvěrů.

Nedokážete včas uhradit všechny své závazky? 

Ihned se ozvěte svým věřitelům a dohodněte si s nimi snížení nebo odklad splátek. Nikdy nesahejte po další půjčce, se kterou byste zalátali současné splátky. Další půjčka bude dražší a zvedne vám celkové měsíční splátky.

Naučte se podobným situacím předcházet. Jak? 

Nezadlužujte se zbytečně. Pokud půjčku opravdu potřebujete, porovnejte si aktuální tržní nabídku a sáhněte po nejvýhodnější nabídce na úvěr, případně alespoň takovém, který vám usnadní splácení díky flexibilitě. Bez počítání to nepůjde ani v jednom případě. Nezoufejte, pomůže vám kalkulačka splátek.