Vánoce jsou krásné období roku, které ale mnoha lidem přináší stres nejčastěji po finanční stránce. Důležité je naučit se s financemi hospodařit i v dobách, kdy ze všech stran útočí reklamy, výprodeje, akční nabídky a jiná lákadla. Podívejte se, jak zvládnout období Vánoc také po finanční stránce.

1. Vypracujte si rozpočet na jídlo a pití

Vánoce jsou časem, kdy se peče cukroví a nakupují se pochoutky, které si v průběhu roku nedopřejí. Výsledkem jsou vysoké účty za nákupy, které mohou nepříjemně zasáhnout do rozpočtu. 

Připravte si předem nákupní seznam v rámci rozpočtu, který vás na závěr roku nezruinuje. Přiznejte si také, že spousta jídla se po Vánocích vyhodí, což je nejen škoda jídla ale i peněz, které se dají využít lepším způsobem. 

2. Zakažte si půjčky na vánoční dárky

Rozhodně není vhodné půjčovat si peníze na dárky. Takovou půjčku budete splácet ještě následující svátky. Vánoce přece nejsou pouze o dárcích, ale o rodinných setkáních. 

Rozumnější volbou je méně vánočních dárků než se zadlužovat na další rok. Nemusíte kvůli Vánocům zbytečně zatěžovat rodinný rozpočet. Držte se základního pravidla, že užitek z půjčky by měl trvat déle než její splácení.

3. Sledujte akční nabídky a slevy

Než se vydáte nakupovat, prohlédněte si akční nabídky. Díky nim můžete ušetřit nemalou částku. Je jedno, zda se jedná o jídlo, nápoje, vánoční dekorace či dárky. Před nákupem v akci se přesvědčte, že se skutečně jedná o akci. Některé obchody totiž zboží za akční pouze vydávají, ale ve skutečnosti stojí stejně nebo jsou dokonce dražší než mimo období Vánoc.

4. Držte se nákupního seznamu

Před nákupem si napište seznam, co chcete a potřebujete nakoupit. Vyhnete se zbytečnému utrácení, předraženým nákupům a věcem, které vůbec nepotřebujete. Schopnost nakupovat podle seznamu si před Vánoci osvojte. Ušetří vám spoustu peněz, které můžete vložit do Vánočních dárků, případně je dát stranou na horší časy.

5. S kreditními kartami a kontokorenty zacházejte opatrně

Mnozí lidé si myslí, že když si místo klasického splátkového úvěru zvolí kreditku nebo kontokorent, je jejich problém s penězi vyřešen. To není pravda. Kreditky a kontokorenty mohou vést ke zadlužení úplně stejně. 

Jsou s nimi spojené vysoké úroky i RPSN a po Vánocích se vám nebude chtít splatit celý kontokorent nebo kreditku. Začnou tak rychle naskakovat úroky a vánoční dárky se výrazně prodraží.

6. Finanční dar použijte na splacení

Pokud pod stromečkem najdete peníze jako dárek, doporučujeme je nebo alespoň část daru použít splácení vánoční půjčky, pokud jste si ji vzali. Zrychlíte její splácení, vyhnete se velkým úrokům a nebude se zbytečně dlouho zadlužovat.

7. Najděte smysl Vánoc

Vánoce nejsou o honosných darech. Jsou především o rodinných setkání, pohodě a klidu. Nenechte se přemluvit k vánoční půjčce jen proto, abyste ji použili na zbytečné luxusní šperky nebo drahou elektroniku.