Co dělat, když si s odesláním splátky nevíte rady? Podle čeho vybrat bezpečnou půjčku, při jejímž splácení chybu neuděláte? K jakým chybám při splácení úvěrů dochází nejčastěji? Vytipovali jsme jich 9. Proč a jak se chybám vyhýbat? Odpovědi pro vás máme nachystané. 

Chyba č 1: Neuvedený či špatně vyplněný variabilní symbol

Poskytovatelé půjček používají automatizované systémy, které platby od klientů automaticky párují ke správnému jménu a číslu smlouvy. Proto je veledůležité vyplnit variabilní symbol správně. Když to neuděláte, bude poměrně složité platbu dohledat, a můžete být dokonce vystaveni sankci, byla-li ve smlouvě pro tyto případy sjednána.

Chyba č 2: Nesprávně nastavené datum odeslání splátky

Lidé si občas spletou datum úhrady (tj. kdy mají částku odeslat) s datem splatnosti (tj. kdy měla být splátka připsána na účet věřitele). Pokud jejich banka neposkytuje okamžité platby, vzniká problém s pozdním příchodem splátky. Také v tomto případě může být pozdní splátka sankcionována a to až třemi částkami. 

Chyba č 3: Opomenutí víkendů a svátků

S chybou číslo dvě souvisí třetí chyba V internetovém bankovnictví si lidé občas zapomenou nastavit provedení platby. Pokud vyjde datum trvalého příkazu na víkend či státní svátek, měl by být platba provedena v pracovní den před zadaným datem úhrady. V opačném případě splátka odejde až další pracovní den, což už opět může být pozdě a opět s rizikem v podobě pokuty.

Chyba č 4: Nedostatek hotovosti na účtu v den stržení splátky

Někteří poskytovatelé, nejčastěji banky, si splátky úvěru strhávají sami formou inkasa. Aby to mohli udělat, musí být na účtu připraven dostatek volných finančních prostředků. Nejsou-li na účtu finance, inkaso neproběhne včas, a tím pádem se nekoná ani uhrazení splátky půjčky v řádném termínu. Pro jistotu si u účtu nastavte notifikaci o selhání při provádění inkasa. Situaci tak můžete včas napravit.

Chyba č 5: Poplatek za mimořádnou splátku

Vyšší částka může být ze strany dlužníka myšlena dobře a nevinně, zároveň však může způsobit velké nepříjemnosti. Jde totiž o mimořádnou splátku, která vede k předčasnému splacení úvěru. A tuto akci má spousta věřitelů zpoplatněnou.  Zákon o spotřebitelském úvěru jim to ostatně i dovoluje. Vidina úspor za dřívější splacení části dluhu se může proměnit v nepříjemné překvapení v podobě poplatku za mimořádnou splátku.

Chyba č. 6: Absence průběžné kontroly splácení

Většina věřitelů svým klientům nabízí možnost pravidelně nahlížet online do osobního úvěrového účtu za účelem kontroly splácení dluhy, případně si mohou zjistit další informace. Zdaleka ne všichni dlužníci této možnosti využívají a vše ponechávají jen na bedrech poskytovatele. Ovšem když se vloudí chybička, nemohou si jí všimnout včas. Myslete na to, že vy ani automatické systémy nepracují 100% spolehlivě. Bohužel někteří poskytovatel na takové chybu čekají, aby mohli pozdní splátku pokutovat.

Chyba č 7: Nebojte se požádat o radu

Někteří lidé se neradi ptají a neradi žádají o pomoc nebo radu. Platí to bohužel také ve světě půjček. I když nevědí, jak si nastavit trvalý příkaz na uhrazení splátky, mlčí a ke splácení přistupují způsobem „pokus-omyl“. To se však může hodně prodražit. Zákaznická podpora je od toho, aby vám pomohla.

Chyba č 8: Hra na mrtvého brouka

Chyba s největší absurditou a zároveň nejvíce dalekosáhlými následky vypadá asi takto: „Když nemám na splátky, nebudu komunikovat. Třeba si toho nevšimnou nebo to vyšumí.“ Buďte si jistí, že všimnou. A vás to vyjde draho. Co ale dělat, když na splátky nejsou peníze? Okamžitě kontaktujte své věřitele a dohodněte si s nimi, jak tuto situaci nejlépe vyřešit ke spokojenosti obou stran.

Chyba č 9: Nenahlášení změny v osobních údajích

Jde sice jen o administrativu, ale i ta je důležitá, ať už chcete nebo ne. Změníte-li trvalou adresu nebo příjmení, případně práci, jste povinni o tom informovat svého poskytovatele půjčky co nejdříve. Bývá to většinou i součástí smluvního ujednání, které podepisujete. 

10 užitečných tipů  pro výběr bezpečné půjčky

Vybrat si bezpečnou půjčku může být docela snadné, pokud znáte zásady bezpečného půjčování. Je jich celkem 10 a rozhodně nejde o složitá pravidla:

  1. Nepůjčujte si na zbytečnosti.
  2. Splátky musejí skončit dřív než životnost úvěrem financované věci.
  3. Splátky musejí být tak velké, aby umožnili ještě i pravidelné spoření.
  4. Půjčujte si jen od poskytovatelů licencovaných Českou národní bankou.
  5. Půjčky si porovnejte a vyberte tu nejvýhodnější.
  6. Nepodepisujte smlouvu, které nerozumíte.
  7. Vždycky počítejte s nečekanými výdaji a mějte vytvořenou alespoň menší finanční rezervu.
  8. Potřebu vzít si půjčku si dobře promyslete. Nejednejte unáhleně.
  9. Nikdy si nepůjčujte na splátky současné půjčky.
  10. Když vám poskytovatel zamítne žádost o půjčku, má k tomu důvod.