Potřebujete nové auto, ale nemůžete si jej dovolit zaplatit z vlastních úspor? V takovém případě se nabízí účelová půjčka na auto. Ta může mít odlišné parametry než běžný spotřebitelský úvěr. Jaké existují možnosti úvěru na auto a kdy se vyplatí?

Účelová půjčka na auto 

Hned na začátku je potřeba si říct, že půjčka na auto je účelový úvěr. To znamená, že ji můžete využít pouze na účely pořízení nového automobilu. Na oplátku však získáte výhodnější podmínky, zejména co se týče úrokové sazby a RPSN.

Před samotnou půjčkou byste měli dobře zvážit svoji aktuální finanční situaci. Doporučuje se nebrat si půjčku na celou hodnotu aut z důvodu, abyste rodinný rozpočet zbytečně nezatěžovali vysokým úvěrem.

Co znamená pravidlo 20 procent

Při půjčce na auto se často uplatňuje takzvané 20% pravidlo. To říká, že byste měli alespoň 20 % ceny vozu uhradit ze svého. Samozřejmě platí, že čím více, tím lépe. Půjčka na auto představuje další zásah do rodinného rozpočtu. Je důležité nejprve zvážit, zda půjčku na auto vůbec budete schopni splácet. 

Nejde samozřejmě o podmínku jako u úvěrů na bydlení. Na rozdíl od hypotéky, kde musíte disponovat skutečně 10 až 20 % vlastními prostředky. Spíše jde o dobrou a užitečnou radu, aby lidé nad půjčkami skutečně přemýšleli.

Nejoblíbenější mezi půjčkami

Vedle hypoték je půjčka na auto velice žádaná. Vždyť osobní vůz je pro každodenní život moderního člověka nezbytný. Není divu, že jsou půjčky na auto mezi Čechy oblíbené. Jednoduše si půjčíte tolik, kolik potřebujete, a navíc si smíte vybrat auto podle vašich představ. Úvěrová společnost, která vám peníze na auto půjčí, nerozhoduje o tom, jaký vůz si máte pořídit.

Je lepší spotřebitelský úvěr nebo leasing na auto

Na výběr jsou dva způsoby financování nového vozidla. Prvním je půjčka na auto neboli účelový spotřebitelský úvěr. Jednoduše požádáte o půjčku a v případě schválení obdržíte peníze ihned a automobil můžete rovnou zakoupit. Výhodou je také to, že se od okamžiku podpisu smlouvy a uhrazení kupní ceny stanete vlastníkem vozidla.

Finanční leasing oproti úvěru funguje tak, že na začátku uhradíte mimořádnou splátku (akontaci), která se pohybuje v řádech desetitisíců korun s ohledem na prodejní cenu automobilu (většinou se pohybuje okolo 30 %). 

Následně platíte předem dohodnuté měsíční splátky, do kterých je započítaný také úrok dané leasingové společnosti. Dokud není leasing splacen, automobil je stále majetkem leasingové společnosti. Kupující je veden jako provozovatel. 

Operativní leasing

Operativní leasing není ani tak půjčka na auto jako spíše  dlouhodobý pronájem automobilu. Ten se sjednává na 2 až 3 roky. Cena měsíční splátky a případně další služby se odvíjejí od smlouvy.

Na stranu druhou, v případě operativního leasingu velmi často odpadnou další náklady navíc. Mezi ně se řadí především havarijní pojištění či povinné ručení. Pozor ale, ne každý operativní leasing v ceně zahrnuje kompletní balíček služeb!

Raději půjčku na auto než leasing?

Pokud je to jen trochu možné, půjčka na auto vychází vždy o trochu lépe než finanční leasing. Velkou výhodou je fakt, že vozidlo ihned vlastníte. V případě potřeby jej můžete prodat a půjčku doplatit bez dalšího stresu a rizik. Na druhou stranu je leasing dostupnější a získat je mohou i ti zájemci, kteří mají například nižší příjmy a se žádostí o klasický úvěr by pravděpodobně neuspěli.