[intro]

Co dělat, když zamítnou půjčku 2024

Zamítli vám v bance žádost o půjčku? Zkuste využít nabídek na půjčky od nebankovních společností a získejte úvěr u jedné z nich. Nebankovky mívají oproti bankám benevolentnější podmínky a některé z nich poskytují půjčky také výdělávajícím si studentům, ženám na mateřské i důchodcům. Poradíme vám, jak si úspěšně sjednat úvěr.

Co dělat, když vám zamítnou půjčku 🌟

Půjčka vám může být zamítnuta z mnoha důvodů. Mezi hlavní důvody zamítnutí půjčky patří nedoložení stálého příjmu, příliš nízký příjem a jiné nesplacené úvěry. K zamítnutí půjčky taktéž dochází, když se žadatel nachází v exekučním nebo insolvenčním řízení.

Pro poskytovatele to znamená, že nejste bonitní. Nabízí se využít nezávislého online srovnávače, které vám doporučí instituce nabízející půjčky i rizikovějším skupinám žadatelů. Takové půjčky ale mohou být vysoce rizikové, velký pozor na to.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Jak jednoduše požádat o půjčku 🤔

Odmítnutí žadatelé mohou zkusit žádat o nižší částku nebo podat žádost s ručitelem či dalším žadatelem (např. partner, rodič, sourozenec). Tím se pro mnoho úvěrovek rázem stanou bonitnější. Doporučeno je také splatit všechny předchozí dluhy a navýšit běžný příjem o další přivýdělek.

NÁŠ TIP: Je běžné, že o půjčku žádají partneři. Dva příjmy jsou vždy více než jeden a pro banku či nebankovní společnosti jsou dva vydělávající žadatele mnohem lepší než jeden.

Kdy je půjčka ideální volbou 🕔

✅ rychlé vyřízení půjčky online

✅ využití půjčky na cokoliv

✅ možnost získat peníze okamžitě

✅ široký výběr ověřených půjček

❌ vysoké sankce v případě prodlení se splácením

❌ méně výhodné podmínky pro zájemce s horší bonitou

❌ riziko výběru půjčky od lichvářů

❌ riziko špatného výběru půjčky

“Sazby nebankovních půjček až na pár výjimek odpovídají jejich rizikovosti, a navíc zmizely astronomické sankce za nesplácení.“

Daniel Hůle, expert na půjčky z neziskové organizace Člověk v tísni

Porovnání nabídek: Jak vybrat nejlepší půjčku ⚖️

Půjčku si v současnosti snadno sjednáte online přes mobil, počítač nebo tablet. U online půjčky stačí vyplnit jeden formulář a doložit jeden až dva doklady s potvrzením o vašich pravidelných příjmech.

Pokud příjem nemáte, hledejte půjčku bez dokládání příjmů. Ta je z hlediska úroků a poplatků dražší. Pokud nejste dostatečně bonitní, věřitel se tak chrání před nesplácením půjčky. Navíc si takto půjčíte maximálně nižší tisíce korun.

Půjčka na směnku bez registru je určena těm, kteří dluží jinde a potřebují peníze na nečekané výdaje. Opět se jedná o rizikový úvěr s vysokými poplatky i úroky. Sankce v případě zpoždění splátky či nesplácení vás vyjdou draho. Navíc dlužníkům půjčují soukromí poskytovatelé bez licence ČNB a to je také značné riziko.

VÍTE, ŽE hodně oblíbená bývá nebankovní půjčka na mateřské, která se nachází v porfóliích nebankovních institucí. Také tato půjčka je však také hodně riziková.

Bezpečnost a rizika půjček 👮

Než podepíšete smlouvu o půjčce, navštivte webové stránky ČNB a ověřte si, zda má vybraný věřitel licenci k půjčování peněz. Před lichváři by vás mělo varovat extrémně vysoké RPSN a častou praktikou je tlak k rychlému podpisu smlouvy. Platí to zejména pro půjčky, které nabízí méně známí poskytovatelé půjček Olomouc a dalších českých měst.

4 největší rizika, která se k půjčce váží :

  • neúměrná výše půjčky může vést k předlužení a následným finančním problémům
  • špatný výběr poskytovatele může způsobit dlouhodobé potíže se splácením půjčky
  • nepřečtená smlouva může skrývat vysoké poplatky a sankce, které úvěr prodraží
  • nevýhodné podmínky mohou komplikovat bezproblémové splácení půjčky

NÁŠ TIP: Půjčte si jen tolik, kolik zvládnete bez problémů splácet. Vyšší půjčka je lákavá, ale pokud se dostanete do potíží se splácením, může vést k finančním problémům

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Závěrečné doporučení

Důvody zamítnutí půjčky jsou různorodé, ne však neřešitelné. Pokud vám banka či nebankovní poskytovatel zamítne žádost o půjčku, zkuste se obrátit na jiného. Využijte online srovnání půjček, které fungují zdarma a nezávisle a navíc nabízí okamžitou radu při výběru úvěru. Než si ale půjčku sjednáte, spočítejte si, zda budete schopni půjčku řádně splácet.



Zdroje