[intro]

Proč si vzít půjčku online v roce 2024

Věřili byste, že si můžete sjednat půjčku jenom za pár minut? Skutečně ano. Dokonce si můžete sjednat půjčku i o víkendu a včetně státních svátků. U některých poskytovatelů je půjčka online dostupná 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Stačí vědět, kde si půjčíte bez rizika a za co nejvýhodnějších podmínek.

Klíčové vlastnosti půjčky online 🔑

Online půjčka je atraktivní zejména proto, že si ji sjednáte odkudkoliv, kde máte přístup k internetu. Může jít o bankovní i nebankovní půjčku, s jejíž pomocí si půjčíte pár tisíc, ale i desítky až stovky tisíc korun. Podmínky a splatnost půjčky online se různí. Menší částky mají splatnosti 1 měsíc až 2, jiné klidně splácíte rok a déle. Narazit můžete i na půjčky zdarma u vybraných společností.

4 hlavní charakteristiky půjčky online:

  • dostupná odkudkoliv, kde máte přístup na internet
  • schválení a vyřízení půjčky online do několika minut
  • lze si půjčit pár stovek, ale i desítky tisíc korun
  • různé délky splatnosti

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Jak jednoduše požádat o půjčku online 🤔

Sjednání půjčky online je snadné. Vyplníte online formulář, doložíte 2 doklady totožnosti, potvrzení o vašich měsíčních příjmech, a případně jiná potvrzení. Je nutné počítat s tím, že si vás věřitel ověří skrze registry dlužníků, zda nemáte závazky po splatnosti u jiné společnosti.

Půjčujete si poprvé? Doporučujeme využít online srovnávač půjček, který finanční produkty srovná dle nejdůležitějších kritérií a dle vámi zadaných měřítek pro vás vyfiltruje ty nejvýhodnější půjčky a od společností, jež mají licenci od České národní banky.

NÁŠ TIP: Chcete si půjčit více, ale váš příjem na takovou částku nestačí? Požádejte o úvěr se spolužadatelem (s manželem/manželkou či partnerem/partnerkou). Vaše příjmy se sčítají a máte šanci získat více peněz.

Kdy je půjčka online ideální volbou 🕔

Protože je půjčka online do 10 minut skutečně sjednaná, peníze můžete mít na účtu či v hotovosti ve stejný den. Proto je vhodná i pro lidi, kteří potřebují peníze okamžitě. Takto si žadatelé obstarávají peníze například na zaplacení složenek za energie, na nákup nového spotřebiče nebo na léky.

4 hlavní výhody, které s k dané půjčce váží:

  • žádná složitá administrativa
  • lze si půjčit v hotovosti i na účet
  • půjčku si sjednáte včetně víkendů a svátků
  • možnost získat půjčku zdarma

“Sazby nebankovních půjček až na pár výjimek odpovídají jejich rizikovosti, a navíc zmizely astronomické sankce za nesplácení.“

Daniel Hůle, expert na půjčky z neziskové organizace Člověk v tísni

Porovnání nabídek: Jak vybrat nejlepší půjčku online ⚖️

Vždy je dobré půjčky porovnávat podle několika kritérií. Mezi ně patří RPSN sazba, roční i denní úrok, výše poplatků za sjednání a vedení půjčky, poplatky za odklad splátek nebo jejich snížení. Též vybírejte podle poskytovaných bonusů – odpuštění první splátky, možnost zdarma půjčku splatit atd.

Půjčka na ruku může být i půjčkou online. Ač probíhá vyřízení půjčky online , po podpisu smlouvy si peníze vyzvednete na benzinové pumpě, v trafice nebo sázkové kanceláři. Také existuje možnost, že vám je kurýr doveze až domů. Myslete ale na to, že hotovostní půjčky bývají velmi drahé.

Půjčky pro nezaměstnané (také půjčky na ruku pro nezaměstnané) jsou na českém trhu dostupné. Stejně jako například půjčka ve zkušební době. I když nemáte žádnou práci nebo se nacházíte ve zkušební lhůtě, lze si půjčit. Ovšem pouze u soukromé úvěrové společnosti a půjčíte si maximálně pár tisíc s krátkou dobou splatnosti.

Na českém trhu je dostupná i půjčka na mateřské dovolené. Tu využívají maminky, které nemají našetřeno, ale potřebují nakupovat plenky a jinou dětskou výbavičku. Rovněž si půjčují na nájem či základní potraviny.

Bezpečnost a rizika půjčky online👮

Jako každý úvěr i půjčka online může být riziková. Pohlídejte si, jestli má vybraná úvěrová společnost licenci a nejedná na základě nekalých taktik (například slovní nátlak, extrémně vysoká sazba RPSN či požadavek na zaplacení poplatku ještě před podpisem smlouvy). Sjednejte si půjčku přes srovnávač, abyste měli jistotu, že si půjčujete od solidní společnosti. Taktéž si přečtěte recenze.

4 největší rizika, která se k dané půjčce váží :

  • riziko lichvářských taktik
  • může se stát, že si půjčíte víc než dokážete splatit
  • při ručení majetkem hrozí, že o něj přijdete
  • při více půjčkách existuje riziko, že se dostanete do předlužení (výše vašich dluhů bude vyšší než celková hodnota vašeho majetku)

NÁŠ TIP: Pokud nezvládáte splátky hradit, požádejte o jejich snížení nebo odklad. Nechce-li vám věřitel vyjít vstříc a vyvíjí na vás velký nátlak, můžete se obrátit na finančního arbitra.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Závěrečné doporučení

Nejprve si půjčky porovnejte mezi sebou. Zadejte do internetového vyhledávače půjčka online kalkulačka a vyberte si vhodný srovnávač. Až si půjčku podle stěžejních kritérií vyberete, vyplníte formulář a máte hotovo. Věřitel si vás rychle prověří, a poté pošle peníze na účet nebo vám je přiveze až domů. Zprostředkovatelé půjček vám ručí za to, že si půjčíte bezpečně a bez rizika.



Zdroje