[intro]

Proč si vzít půjčku od lichváře v roce 2024

Půjčka od lichváře ihned se může zdát jako snadné řešení, když potřebujete peníze rychle a na cokoliv. Ve skutečnosti je to ale sešup do dluhové pasti bez konce. Extrémně vysoké úroky, skryté poplatky a neférové praktiky těchto poskytovatelů, kteří ani nesplňují zákonné podmínky, vás mohou dostat do pořádné šlamastyky. Jak na výběr férové, výhodné a bezpečné půjčky?

Klíčové vlastnosti půjčky od lichváře 🔑

I když se může půjčka od lichváře na první pohled zdát lákavá, je to spíše hodně rychlá cesta do dluhového pekla. Lichváři slibují hory doly, rychlé peníze bez otázek a zdlouhavého papírování, ale ve skutečnosti jde o predátorské praktiky, které vás dostanou do dluhové pasti. Právě proto je třeba být během výběru obezřetný.

Pokud si ji i přesto vyberete, můžete očekávat:

  • extrémně rychlé sjednání,
  • vyplacení na účet i v hotovosti,
  • možné poplatky za sjednání půjčky,
  • vysokou dostupnost úvěrů i s horší bonitou,
  • vyšší úrokové sazby než u klasických úvěrů.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Jak jednoduše požádat o půjčku od lichváře 🤔

I když se půjčka od lichváře ihned zdá jako snadné řešení, může vás dostat do problémů. Za lichváře může být často označována jakákoliv společnost, která půjčuje problémovým klientům. Ve skutečnosti se ale může jednat o důvěryhodnou společnost s licencí od České národní banky.

Pokud si nejste jistí výběrem, použijte náš srovnávač půjček. S jeho pomocí si vyberete výhodný úvěr a usnadníte si i jeho sjednání. Po přesměrování na web poskytovatele pouze ověříte svou identitu a příjmy a máte hotovo. Budete-li úspěšní, peníze vám přistanou na účtu do pár minut. U některých poskytovatelů je dostupná také hotovostní půjčka na benzince nebo v trafice.

NÁŠ TIP: Než si vezmete první půjčku, která se vám naskytne, srovnejte si nabídky od více bank a nebankovních společností. Zaměřte se na úrokovou sazbu, RPSN a další poplatky.

Kdy je půjčka od lichváře ideální volbou 🕔

Ačkoliv se může zdát půjčka od lichváře ještě dnes jako rychlé a snadné řešení finanční tísně, ve skutečnosti se jedná o extrémně rizikovou půjčku. Lichváři cílí na osoby v těžké finanční situaci, což jim dává volné ruce stanovit si prakticky jakékoliv podmínky. Na druhou stranu se jedná o jedno z mála řešení v případě, že se potýkáte s vážnými finančními problémy.

4 hlavní výhody, které s k dané půjčce váží:

  • rychlé sjednání půjčky onlinebez papírování
  • půjčka je dostupná pro většinu žadatelů
  • většinou nemusíte dokládat své příjmy
  • poskytovatelé ne nahlíží do registru dlužníků

“Sazby nebankovních půjček až na pár výjimek odpovídají jejich rizikovosti, a navíc zmizely astronomické sankce za nesplácení.“

Daniel Hůle, expert na půjčky z neziskové organizace Člověk v tísni

Porovnání nabídek: Jak vybrat nejlepší půjčku od lichváře ⚖️

Při výběru lichvářské půjčky se nejdřív podívejte na celkovou částku, kterou za ni nakonec zaplatíte. S tím vám pomůže RPSN neboli roční procentní sazba nákladů. Pečlivě si prostudujte podmínky splácení a případné pokuty za zpoždění. Nezapomeňte použít náš srovnávač půjček, čím víc nabídek porovnáte, tím větší šanci máte najít tu nejvýhodnější.

Pokud máte záznam v registru dlužníků, bude pro vás vhodnější nebankovní půjčka pro dlužníky. Sice zaplatíte vyšší úroky, ale peníze dostanete daleko rychleji a hlavně bez složitého papírování. Pozor si dejte i na případné poplatky za sjednání nebo předčasné splacení.

Toužíte-li po volnějších podmínkách, zkuste požádat o půjčku od soukromé osoby. Můžete někdy dosáhnout i na výhodnější podmínky než u většiny bank a nebankovních společností. Na druhou stranu nemáte jistotu, že je vámi vybraná půjčka na ruku od soukromníka opravdu důvěryhodná.

Jednou z alternativ je také půjčka na ruku, se kterou vám poskytovatel vyplatí peníze na ruku v hotovosti. Připravte se na to, že vám poskytovatel nabídne jen pár tisíc korun s krátkodobou dobou splatnosti. Pro tyto půjčky v hotovosti jsou obecně typické také vyšší úrokové sazby.

Bezpečnost a rizika půjčky od lichváře 👮

S půjčkami od lichvářů se pojí příliš mnoho nevýhod na to, aby se o nich dalo říci, že jsou alespoň trochu bezpečné. Z níže uvedených důvodů je nelze doporučit nikomu, ale naopak před ními důrazně varujeme. Vždy si půjčujte od firem, které splňují zákonné podmínky a vlastní příslušnou licenci, kterou přiděluje ČNB.

4 největší rizika, která se k dané půjčce váží :

  • lichváři si účtují neúměrně vysoké úroky a skryté poplatky,
  • během problémů se splácením se lichváři uchylují k výhrůžkám a nátlaku,
  • poskytovatel může požadovat zástavu nemovitosti nebo jiného cenného majetku,
  • hrozí vám vyšší riziko spadnutí do dluhové pasti.

NÁŠ TIP: Ujistěte, se že poskytovatel disponuje licencí od České národní banky a má mezi klienty dobrou pověst.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Závěrečné doporučení

Lichvářské půjčky představují ohromné riziko. Extrémně vysoké úroky a neférové podmínky mohou vést k vážným finančním problémům, včetně insolvence a exekuce. S trochou snahy a naším srovnávačem se vám však určitě podaří najít úvěr, který pro vás bude dostupný a zároveň výhodný.



Zdroje