[intro]

Jak na výpočet úroků z půjčky v roce 2024

Chcete mít dokonalý přehled o tom, o kolik vybranou půjčku přeplatíte či jak dlouho budete úvěr při určité výši splátek splácet? Použijte online kalkulačku, která vám obratem spočítá úroky, dobu splácení i celkovou sumu, kterou za půjčku zaplatíte včetně úroků a poplatků. Online srovnání půjčky mezi sebou nejen porovná, ale také vám doporučí nabídky jen od poskytovatelů s licencí.

Klíčové vlastnosti výpočtu úroků z půjčky 🔑

Jak vypočítat úrok z půjčky ? Nemusíte hledat složitý vzorec. Postačí, když si na internetu do vyhledávacího okénka zadáte např. půjčka úrok výpočet nebo výpočet úroků z půjčky kalkulačka a navštívíte jeden z online kalkulátorů. Ten vám během pár vteřin spočítá, kolik zaplatíte na úrocích i jak dlouho budete splácet. Tak dopředu zjistíte, na čem jste a kolik peněz měsíčně vydáte na splátky.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Jak jednoduše požádat o výpočet úroků z půjčky 🤔

O výpočet úroků nemusíte žádat, stačí vyplnit jednotlivé kolonky. Úvěrová kalkulačka vám ušetří spoustu času. Pokud si chcete úrok vypočítat ručně, můžete použít i klasický vzorec pro výpočet úroků z půjčky .

Částku, kterou si půjčujete, vynásobíte u půjčky uvedenou roční úrokovou sazbou. Získanou hodnotu vynásobíte počtem týdnů (měsíců či let), po které budete půjčku splácet. Nakonec celou částku vydělíte číslem 100 a vyjde vám úrok, o který půjčku přeplatíte. V případě, že si půjčujete na kratší dobu než 1 rok, informujte se o správném výpočtu úroků u svého poskytovatele.

NÁŠ TIP: Poskytovatele půjčky je dobré vybírat nejen podle úroků, ale také na základě toho, zda vlastní licenci od České národní banky. ČNB na svých oficiálních webových stránkách uvádí seznam licencovaných společností.

Kdy je výpočet úroků z půjčky ideální volbou 🕔

Půjčku si lidé berou z nejrůznějších důvodů. Například nemají žádnou finanční rezervu a potřebují si půjčit na nezbytné výdaje spojené s domácností (třeba na zaplacení složenek nebo na opravu domácího spotřebiče).

Někdy si lidé půjčují i na nákup nového vozu. Jindy lidé finanční zásoby mají, ale přesto si půjčí, např. na založení firmy, na rekvalifikaci nebo na další vzdělávání. Nezřídka si lidé půjčují i na pořízení bytu či domu nebo na rekonstrukci.

4 hlavní výhody, které s k dané půjčce váží:

  • půjčku si sjednáte online do pár minut
  • rychlé vyřízení bez velké administrativní zátěže
  • půjčky v hotovosti i na účet
  • různé délky splácení od několika dní až po desítky let

“Sazby nebankovních půjček až na pár výjimek odpovídají jejich rizikovosti, a navíc zmizely astronomické sankce za nesplácení.“

Daniel Hůle, expert na půjčky z neziskové organizace Člověk v tísni

Porovnání nabídek: Jak vybrat nejlepší výpočet úroků z půjčky ⚖️

Úrok z půjčky se vyplatí vypočítávat pokaždé, když si půjčujete. Nezáleží na tom, jestli jde o bankovní nebo nebankovní půjčku. Kromě úroků se také soustřeďte na výši RPSN sazby, na výši poplatků nebo na poskytované bonusy (předčasné splacení zdarma, odpuštění první nebo poslední splátky atd.). Ulehčit výběr půjčky a zároveň zrychlit jejich porovnání vám pomůže online srovnávač půjček (zprostředkovatelé úvěrů).

Jistá půjčka bez registru je oblíbená u těch, kteří již nějaký jiný závazek po splatnosti mají. Věřitel v tomto případě nenahlíží do registru dlužníků. Pak ale zároveň nemá licenci k půjčování peněz, protože podle zákona musí každý licencovaný věřitel nahlížet do registru. Tato půjčka je navíc opatřena vysokými úroky i poplatky.

Půjčka na ruku se hodí těm, kteří nemají vlastní bankovní účet nebo ho mají zablokovaný. Úvěr si pohodlně sjednají online a peníze si vyzvednou na vybrané čerpací stanici, v trafice nebo sázkové kanceláři. Peníze jim též může kurýr nebo obchodní zástupce úvěrové společnosti dovézt až domů. Půjčíte si však maximálně několik tisíc korun a za velmi vysoké úroky.

Půjčka bez doložení příjmů též patří k rizikovým a velmi drahým úvěrům. Na druhou stranu si půjčí i ti, kteří mají příliš nízké příjmy, a banka jim proto žádost o úvěr zamítla. Stejně tak mají šanci získat půjčku lidé, kteří se aktuálně nacházejí zcela bez práce. Dále je k dispozici žadatelům i půjčka do výplaty bez registračního poplatku. Půjčíte si několik stovek nebo tisíc korun bez toho, aniž byste na účet věřitele museli posílat registrační poplatek ve výši 1 Kč.

NÁŠ TIP: Půjčku si můžete sjednat online i osobně. Hledejte dle vašeho města, například půjčka Ústí nad Labem nebo půjčka Hodonín a podobně.

Bezpečnost a rizika výpočtu úroků z půjčky 👮

Abyste nenaletěli lichvářům, je nutné si ověřit, že má váš poskytovatel licenci k půjčování peněz. Kromě toho je nutné brát si jen tak vysoké půjčky, na které finančně dosáhnete a zvládnete je splácet. Proto si dobře propočítejte, na co vaše příjmy stačí. Jinak se lehce dostanete do finanční tísně.

4 největší rizika, která se k dané půjčce váží :

  • riziko předlužení
  • snadno se upíšete lichvářům
  • při nesplácení půjčky zaplatíte vysoké sankce
  • bez sjednaného pojištění schopnosti splácet se můžete, např. při pracovní neschopnosti, dostat do finančních problémů

NÁŠ TIP: Nezvládáte půjčku splácet? Řekněte o tom svému věřiteli. Požádejte ho o snížení nebo pozastavení splátek. Jednejte však rychle. Pokud je to solidní úvěrová společnost, vždy vám vyjde vstříc.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Závěrečné doporučení

Výpočet úroků z půjčky s online úvěrovou kalkulačkou není nic složitého. Zvládne ho vypočítat každý do pár vteřin. Než si ale půjčku sjednáte, vždy si ještě ověřte, jestli má váš poskytovatel licenci. Též si nechte půjčky porovnat od srovnávačů půjček. Doporučí vám tu nejlevnější půjčku a zároveň vám nabídnou lepší podmínky pro sjednání půjčky.



Zdroje