[intro]

Proč si vzít půjčku od soukromé osoby v roce 2024

Půjčka od soukromé osoby je dobrou variantou pro žadatele, kteří si chtějí půjčit například na založení firmy nebo na nový dům. Soukromníci půjčí i žadatelům, které banka odmítla. Mezi soukromými osobami najdete mnoho investorů, kteří vám ochotně půjčí a někdy dokonce výhodněji než banky nebo jiné nebankovní instituce, ale také může jít o drahé až podvodné úvěry. Protože často nemívají licenci k půjčování peněz, vždy si soukromou osobu dobře prověřte.

Klíčové vlastnosti půjčky od soukromé osoby 🔑

Půjčky od soukromníků jsou nebankovním typem úvěru. Nejčastěji bývají střednědobého charakteru. To znamená, že je splácíte od 1 roku do maximálně 10 let. Soukromé osoby vám půjčí například na založení startupu nebo na nové bydlení, nezřídka za výhodnější úroky a poplatky než banky nebo jiné nebankovní společnosti. Protože ale nejsou licencované, je nutné dát si pozor na lichváře. Vždy je dobré si na danou osobu přečíst recenze.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Jak jednoduše požádat o půjčku od soukromé osoby 🤔

Prověřené půjčky od soukromých osob jsou k dispozici na internetu. Sjednáte si je například přes online srovnávače, které propojují investory s žadateli o půjčku. Srovnávače vám půjčky přehledně porovnají a doporučí tu nejvhodnější přímo pro vás. Stačí vyplnit 1 formulář.

Abyste si o půjčku mohli požádat, je zapotřebí doložit 2 doklady totožnosti, potvrzení o výši vašich příjmů a případně i další doklady, které věřitel vyžaduje. Někdy po vás chce doložit i výši vašich měsíčních nákladů za domácnost, případně výši splátek dalších půjček.

NÁŠ TIP: Chce půjčku využít na bydlení? Poohlédněte se mezi účelovými úvěry. Z hlediska úroků a poplatků bývají výhodnější, a to i u soukromých osob. To samé platí i v případě, kdy si chcete půjčit na založení firmy.

Kdy je půjčka od soukromé osoby ideální volbou 🕔

Půjčky od soukromých osob jsou ideální volbou nejen pro ty, kteří mají velké sny a plány, ale také pro ty, kteří si potřebují půjčit pár tisíc korun na nejnutnější výdaje spojené s domácností nebo například lékařským ošetřením.

Někdy si lidé o soukromé půjčky bez podvoduříkají třeba i proto, že se potřebují/chtějí rekvalifikovat a změnit tak povolání. Svůj záměr, ke kterému chcete peníze použít, musíte dobře zdůvodnit.

4 hlavní výhody, které se k dané půjčce váží:

  • lepší úroky a nižší poplatky
  • online sjednání do pár minut
  • půjčíte si několik tisíc, ale klidně i stovky tisíc korun
  • různé délky splatnosti

“Sazby nebankovních půjček až na pár výjimek odpovídají jejich rizikovosti, a navíc zmizely astronomické sankce za nesplácení.“

Daniel Hůle, expert na půjčky z neziskové organizace Člověk v tísni

Porovnání nabídek: Jak vybrat nejlepší půjčku od soukromé osoby ⚖️

Půjčka od soukromníka stejně jako kterákoliv jiná nová nebankovní půjčkase dá porovnávat nejrůznějšími způsoby. Vybírejte podle výše ročního či denního úroku, RPSN sazby, výše poplatků za sjednání a vedení úvěru, poplatku za prodloužení půjčky či dle poskytovaných bonusů. Anebo si nechte půjčky porovnat přes zprostředkovatele úvěrů. Ti vám doporučí vhodné úvěry přímo pro vás.

Půjčka bez doložení příjmů je určena lidem bez zaměstnání, kteří si potřebují půjčit několik tisíc korun. Tato půjčka je však velmi drahá a musíte ji splatit během 1 měsíce, maximálně 2 nebo 3. Bez doložení příjmů však půjčují pouze soukromé úvěrovky bez licence k půjčování peněz.

Rychlá půjčka má tu výhodu, že vám peníze na účet přijdou ještě dnes. Stejně tak vám mohou být ještě dnes vyplaceny peníze na ruku. Její splatnost je opět velmi krátká. Půjčky v hotovosti jsou vždy z hlediska úroků a poplatků extrémně drahé. Mají však tu výhodu, že si půjčí i lidé bez bankovního účtu.

Nebankovní půjčky v insolvenci nebo půjčky po insolvenci jsou doménou finančních žraloků. Proto si na ně dejte pozor. Lidé, kteří neuspějí v bance, často sáhnou po nevýhodné půjčce od soukromých společností. To je však velká chyba, protože se mohou dostat do ještě větších finančních potíží.

Bezpečnost a rizika půjčky od soukromé osoby 👮

Půjčka od soukromé osoby ihned k dispozici je též možná. I když si chcete půjčit co nejrychleji a také co nejrychleji peníze získat, nepodceňujte důkladné prostudování úvěrové smlouvy. Vezměte si na její přečtení čas. Pokud podepíšete něco, čemu nerozumíte, může se vám i půjčka od soukromníka bez poplatku předempořádně prodražit. Proto si také čtěte recenze od předchozích dlužníků.

4 největší rizika, která se k dané půjčce váží :

  • můžete natrefit na finanční žraloky
  • pozor si dejte na skryté poplatky
  • nepůjčujte si, když na vás věřitel vyvíjí nátlak
  • v případě více půjček se můžete dostat do dluhové spirály

NÁŠ TIP: Férová půjčka je k dispozici u soukromníků i mezi jinými nebankovními společnostmi. Férová však ještě neznamená bez rizika. Proto si vždy dobře propočítejte, jestli budete mít na splácení půjček. Pokud se vám stane, že nebudete schopni splátky hradit, okamžitě o tom zpravte svého věřitele. Požádejte o odklad nebo snížení splátek.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Závěrečné doporučení

Půjčka od soukromé osoby ještě dnes k dispozici je v nižších částkách též možná. Stejně jako půjčka od soukromníka ve výši stovek tisíc korun, které hodláte investovat do své budoucnosti. Vždy však vybírejte pečlivě. Nechte si půjčky porovnat online srovnávačem. Přes něj si rovnou půjčku sjednejte, vyhnete se tak podvodným společnostem.



Zdroje