[intro]

Proč si vzít rychlou půjčku v roce 2024

Chcete mít peníze na účtu nebo v hotovosti ještě dnes? A je zrovna víkend? Vybrané nebankovní společnosti vám půjčí i ve sváteční dny nebo o víkendu. Rychlost poskytnutí půjčky je však vykoupena vyššími úroky i poplatky. Proto vám vysvětlíme, jak nejlépe mezi sebou půjčky porovnávat, abyste si vybrali nejvýhodnější nabídku na trhu.

Klíčové vlastnosti rychlé půjčky 🔑

Rychlá půjčka je typem nebankovního úvěru. Sjednáte si ho online, vyplněním 1 formuláře. Peníze dostanete buď na účet nebo v hotovosti (ještě týž den), jak si sami vyberete. Obvykle si vzít půjčku 500 Kč až pár tisíc korun, avšak za vyšší úrok a poplatky, než je běžné. Jde o jakousi daň za rychlost poskytnutí peněz. U do 5 000 Kč však mají šanci půjčit si i ti, kteří například nemají stálou práci nebo se nacházejí v některém z registru dlužníků.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Jak jednoduše požádat o rychlou půjčku 🤔

O rychlé půjčky žádáte online. Vyplníte jen 1 krátký a přehledný formulář a máte hotovo. Nevíte-li, jak porovnávat půjčky mezi sebou, nebo si půjčujete poprvé, doporučujeme navštívit online srovnávač půjček. Přehledně vám půjčky porovná dle nejdůležitějších kritérií a ještě pro vás vybere tu nejvýhodnější.

Při vyplňování žádosti dokládáte 2 identifikační doklady, například občanku a cestovní pas nebo občanku a řidičský průkaz, případně rodný list. Nezapomeňte připojit potvrzení od zaměstnavatele o vašich příjmech.

NÁŠ TIP: Potřebujete poradit ohledně vyplňování žádosti o půjčku? Nebo se chcete na cokoliv ohledně půjček zeptat? Sjednejte si půjčku přes zprostředkovatele úvěrů. Ti disponují operátory na telefonní lince, kteří jsou vždy připraveni vám pomoci.

Kdy je rychlá půjčka ideální volbou 🕔

Porouchal se vám doma nějaký spotřebič? Nebo potřebujete peníze na opravu auta, kterým denně dojíždíte do práce? Chybí vám však vlastní finanční prostředky? Rychlá půjčka ihned je v tomto případě ideální volbou. Věřitel vám peníze pošle do pár hodin od podpisu úvěrové smlouvy. Stejně tak lze peníze využít na lékařské ošetření nebo na nejnutnější výdaje za vaše děti.

4 hlavní výhody, které se k dané půjčce váží:

  • rychlé poskytnutí peněz na účet nebo v hotovosti
  • žádné složité administrativní vyřizování
  • půjčíte si již od 500 Kč
  • peníze je možné využít, na co chcete

“Sazby nebankovních půjček až na pár výjimek odpovídají jejich rizikovosti, a navíc zmizely astronomické sankce za nesplácení.“

Daniel Hůle, expert na půjčky z neziskové organizace Člověk v tísni

Porovnání nabídek: Jak vybrat nejlepší rychlou půjčku ⚖️

Porovnávat rychlé půjčky se vyplatí, můžete ušetřit nemalé peníze. Soustřeďte se především na výši úroku nebo na výši poplatků za sjednání a vedení půjčky. Některé nebankovní společnosti nabízejí i možnost předčasného splacení zdarma či odpuštění jedné splátky. Rychlé, tedy většinou krátkodobé půjčky (se splatností do 1 roku) se nevyplatí porovnávat z hlediska roční úrokové sazby nebo RPSN sazby.

Půjčka do výplaty může být také rychlá. Půjčíte si několik tisíc korun a při další výplatě je zase splatíte. Musíte si však být jistí, že vám na splacení zbydou z výplaty peníze. Pokud nezaplatíte vysoké sankce za porušení úvěrové smlouvy.

Půjčka od soukromé osoby je oblíbený finanční produkt. Soukromé osoby často půjčují za nižší úroky než banky nebo soukromé společnosti. Dokonce se mezi nimi najdou i investoři, kteří vám rádi vypomohou s rekonstrukcí bydlení, nákupem domu nebo se založením firmy. Ani půjčka 10 milionů nemusí být problém. Ale protože nemívají licenci od ČNB, dobře si soukromé osoby prověřte.

Půjčka bez doložení příjmů a registru je velmi drahý finanční produkt. Pro poskytovatele půjček jste nebonitní, tedy nedostatečně úvěruschopní. Přesto vám některé soukromé společnosti bez licence k půjčování peněz půjčí. Mějte se však na pozoru. Půjčí vám za extrémně vysoké úroky i poplatky. Půjčku vysoce přeplatíte.

Bezpečnost a rizika rychlé půjčky 👮

Někteří lidé si myslí, že když si půjčí do 5 000 nebo do 10 000 Kč, nemohou půjčku nesplatit. Tím pádem se nemohou dostat ani do dluhové pasti. To není pravda. Některé lichvářské společnosti půjčují za RPSN sazbu vyšší než 100 % a s nesmyslnými poplatky a přehnaně vysokými sankcemi. Pak se půjčka rychle navýší a vy během měsíce nebo dvou zjistíte, že ji nestačíte splácet. Proto se vyplatí půjčovat si jen od licencovaných společností.

4 největší rizika, která se k dané půjčce váží :

  • riziko předlužení
  • vysoké sankce za pozdní splácení půjček
  • podepíšete smlouvu, které nerozumíte
  • upíšete-li se lichvářům, pak není jednoduché se půjčky zbavit

NÁŠ TIP: Bojíte se, že se dostanete do registru dlužníků? Sjednejte si pojištění schopnosti splácet. V případě, kdy přijdete o práci nebo budete na nemocenské, se splátky hradí právě z tohoto pojištění.

Na vlastní kůži jsme otestovali krátkodobé půjčky na účet

A vznikl tak zcela unikátní průzkum půjček v Česku. Zaměřili jsme se na více než 40 parametrů v 5 kategoriích od Ceny, Rychlosti, Transparentnosti, Férovosti a Dostupnosti.

Závěrečné doporučení

Rychlé půjčky jsou oblíbené hlavně proto, že si je sjednáte i o víkendu, v hotovosti i bezhotovostně. K jejich sjednání stačí vyplnit 1 formulář, doložit 2 doklady totožnosti a potvrzení o výši měsíční výplaty. Na druhou stranu bývají opatřeny vysokými úroky a poplatky. Výhodněji si lze sjednat půjčku přes srovnávače půjček. Nabízejí produkty jen od společností s licencí od České národní banky.



Zdroje

  • Monika Janů. Nebankovní úvěrové registry. In: AMBIS vysoká škola, a.s. [online]. 28. 4. 2010. Dostupné z: https://is.ambis.cz/th/k8nas/
  • Lenka Petrusková. Spotřebitelské úvěry – znaky, vybraná ustanovení smluv o spotřebitelském úvěru, ochrana spotřebitele. In: Univerzita Karlova [online]. 9. 9. 2013. Dostupné z: https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/55269/DPTX_2012_2_11220_0_262758_0_117527.pdf
  • BALABÁN, Zdeněk.Slabikář finanční gramotnosti: učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti. 2. aktualiz, vyd. Praha: Cofet, 2011, 416 s. ISBN 978-809-0439-610.
  • Filip Kamberský. Spotřebitelské úvěry bankovních a nebankovních institucí v ČR. In: Vysoká škola regionálního rozvoje a Bankovní institut [online]. 2. 5. 2020. Dostupné z: https://is.ambis.cz/th/yaqbp/Kambersky_BP_finalni_IS.pdf
  • ATKINSON, A. B. Ekonomika nerovnosti. Přeložil Jana KOČIČKOVÁ. V Brně: BizBooks, 2016. ISBN 978-80-265-0508-2.
  • TEPLÝ, Petr. Navigátor bezpečného úvěru. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2287-3.